Je dnes cestování složitější?


Co se týká cestování, mohl bych ironicky podotknout, že je to dnes daleko složitější záležitost, než za dob takzvaného minula, kdy nám tu vládli soudruzi. A mohu to samozřejmě podpořit nejedním nesporným faktem.

Vezměte si třeba jenom to, do kolika zemí dnes můžeme cestovat, a to v mnoha případech bez jakýchkoliv zásadních omezení! Takže si zkuste vybrat něco, co vás opravdu přitahuje, z tolika nabídek! To není jako dřív, kdy se pomalu nikam nesmělo a lidé leckdy brali i to, co se právě namanulo, byť to nebylo dokonalé, a byli za to rádi.

cizí město

Nebo si vezměte, kolik dnes takové pořádné cestování stojí peněz. Když chce někdo prožít opravdu něco špičkového, musí počítat s docela velkými výdaji za letenky, kvalitní bydlení, dopravu a služby v místě pobytu atd. To není jako dřív, kdy z dostupných zemí stály za něco jen Německá demokratická republika a Polsko a do těch se dalo dojet třeba vlakem i za pár šupů a tamní služby byly cenově poměrně přijatelné, protože se také jednalo o země z východního bloku. A třeba stan v kempu vyšel levně.

Nebo si uvědomte, kolika jazyky se ve světě mluví. To aby člověk uměl aspoň angličtinu a nejlépe i aspoň pár základních slov a frází v jazyce dané lokality. To dřív nebylo, protože se s námi jedinou tolerovanou světovou řečí, tedy ruštinou, nechtěl nikdo moc bavit a ostatní jazyky nebyly natolik významné, abychom se je učili, a vesměs ani nebylo kde se je pořádně naučit. Takže dřív vesměs platilo, že co Čech, to jazykový analfabet, a nikdo si nepřipadal moc méněcenný. Zatímco dnes je člověk, který se musí domlouvat v cizině rukama nohama, přece jenom pronásledovaný pocitem, že je za hlupáka.

exotický objekt

A také si vezměte, kolik bývá povinností souvisejících třeba s leteckou dopravou, kolikrát tu dochází k průběžným změnám času odletu, kolikrát se musí někde přestupovat, do kolika zemí je potřeba nějaké to ne zrovna běžné očkování, v kolika zemích se vyžaduje nebo naopak zakazuje určité chování, oblečení a podobně.

Prostě se dnes cestuje komplikovaněji než za socialismu. A díky bohu za to.