Doplňte si kolagen pomocí přírodních zdrojů
Kolagen je jednou z nejdůležitějších bílkovin v našem těle. Díky němu funguje mnoho tělních systémů a udržuje zdravé součásti našeho těla, jako jsou kosti, svaly, klouby, ale i nehty nebo vlasy. Kolagen můžete získat pomocí kolagenových doplňků, nebo, se soustředit na přírodní zdroje, kterými obohatíte svůj jídelníček a tím podpoříte tvorbu přirozeného kolagenu prostřednictvím vašeho těla. Potravin, které vám s tímto procesem pomohou, je celá řada, a většina je snadno dostupná. Nejspíš většinu z nich alespoň občas do svého jídelníčku řadíte. Pojďme se na ně podívat.
Vývary z masa
Masové vývary, především z kostí nebo z částí, které obsahují šlachy a vazivo, jsou velmi cenným zdrojem kolagenu. Právě v těchto částech se přirozeného kolagenu nachází nejvíce. Uvařte si silný vývar, který si můžete dopřávat k obědu, večeři, ale třeba i snídani.
Želatina
Želatina se získává tak, že vyvaříme kosti, šlachy, kůži a další věci získané ze zvířat. Přirozeně tedy obsahují vysoké množství kolagenu. Želatina může sloužit jako skvělé zahušťovadlo, především do nejrůznějších moučníků a dezertů.
Listová zelenina
Listová zelenina, jako je zelí, ledový salát, hlávkový zalát, špenát nebo kapusta, obsahují látky, které jsou prospěšné pro naši pleť, stejně jako kolagen. Navíc obsahují vitamíny, které našemu tělu usnadňují tvorbu kolagenu.
Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, jahody, ostružiny a podobně, obsahují vysoké množství antioxidantů, pravděpodobně největší ze všech druhů ovoce. Antioxidanty chrání již vytvořený kolagen v našem těle před poškozením, což je velmi důležité.
Mořské plody
Mořské plody zahrnují krevety, ústřice, olihně, chobotnice a různé druhy ryb. Jsou skvělé pro naše zdraví, zejména díky vysokému obsahu Omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají jednak chránit kolagen v našem těle a také podporují zdraví naší pleti.